top of page

Η αθάνατη ενέργεια, η αφόρητη αλλαγή.

Έγινε ενημέρωση: 17 Μαΐ 2023

Η ψυχοθεραπεία και ο φόβος της αλλαγής

του Ιάσων Βενετσανόπουλου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


live, die, change
Αφού για όλα υπάρχει γέννηση τότε για όλα υπάρχει και θάνατος. Έτσι λέμε ότι είναι η Ζωή. "Ζωή χωρίς θάνατο δεν υπάρχει".

Ταυτόχρονα στην επιστήμη λέμε ότι στη βάση μας αποτελούμαστε από ενέργεια, όπως άλλωστε και τα πάντα γύρω μας. Η ενέργεια όμως δεν πεθαίνει ούτε γεννιέται, η ενέργεια μόνο μεταμορφώνεται. Ως αποτέλεσμα, αν όλα είναι ενέργεια τότε όταν μιλάμε για θάνατο στην πραγματικότητα μιλάμε για μεταμόρφωση ή πιο απλά για αλλαγή.

Τίποτα δεν μένει το ίδιο και ταυτόχρονα τίποτα δεν χάνεται.

Τι παράξενο!

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Μπορεί αρχικά να σκεφτούμε: “Α τι ωραία, άρα δεν υπάρχει θάνατος, αφού τίποτα δεν πεθαίνει.” Πόσο βολικό θα ήταν! Όμως αν το κοιτάξουμε από πιο κοντά θα διαπιστώσουμε ότι μάλλον ισχύει το αντίθετο καθώς για εμάς ως μορφές υπάρχει μια χαρά θάνατος. Η αλλαγή της μορφής μου από ανθρώπινη σε χώμα και σκουλήκια είναι αυτό που βιώνω ως θάνατο.

Αυτή η διαπίστωση ότι ο θάνατος δεν είναι κάτι άλλο παρά η αλλαγή, σημαίνει ότι κάθε αλλαγή αντιστοιχεί σε κάποιο βαθμό θανάτου. Κάτι άλλαξε, σημαίνει κάτι γεννήθηκε και κάτι πέθανε.

Κάθε φορά που είμαστε αντιμέτωποι με μία αλλαγή, είμαστε σε επαφή με τον θάνατο.

Όσο μεγαλύτερος ο φόβος του θανάτου, τόσο πιο αφόρητη οποιαδήποτε αλλαγή. Δεν έχει σημασία αν η αλλαγή είναι θετική ή αρνητική. Η αλλαγή από την φύση της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θάνατο.

Έτσι ο μόνος τρόπος να συνδεθούμε με την αιώνια φύση μας είναι μέσω της αντοχής μας να είμαστε σε επαφή με τις συνεχείς αλλαγές, δηλαδή με τους αλλεπάλληλους θανάτους και τις αλλεπάλληλες γεννήσεις.







200 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page