top of page

Περί εκλογών... ο λόγος;

Έγινε ενημέρωση: 17 Μαΐ

Εκλέγω = επιλέγω με ψηφοφορία, ανάμεσα σε άλλους, τον σημαντικό και ξεχωριστό.

της Έλενα Παπασταθοπούλου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


ψηφίζω ελεύθερα κι ας φοβάμαι
Εσύ πόσο σημαντικός και ξεχωριστός νιώθεις;
Mήπως νιώθεις άγχος, μόνος, μπερδεμένος, ανίσχυρος και χαμένος;
Από ποια θέση ψηφίζεις; του θύματος ή του θύτη;
Ψηφίζεις να Έχεις ή να Είσαι;*
Ψηφίζεις τις βεβαιότητες ή την δημιουργικότητα;
Ψηφίζεις τον εγκλωβισμό στις προσδοκίες των άλλων ή την ελεύθερη έκφραση της προσωπικής σου ταυτότητας και αυθεντικότητας;
Ψηφίζεις κομφορμισμό ή συλλογικότητα;

Ψηφίζεις τον Φόβο της μοναξιάς και της εγκατάλειψης ή την Αγάπη σαν μια δυναμική κατάσταση ύπαρξης;
Ψηφίζεις με Φόβο για το άγνωστο, όπως είναι και το Μέλλον ή με Εμπιστοσύνη στον Εαυτό σου στο Παρόν;
Πώς θα ασκήσεις το Δικαίωμα σου στη Χαρά, στην Ελευθερία, στη Ζωή;

Πριν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, παραθέτω μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης... επειδή όπως είπε και ο Κάλβος “Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία”

Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία του Erich Fromm παραμένει διαχρονικά ένα επίκαιρο και προφητικό βιβλίο για όσα συμβαίνουν σήμερα, αλλά και για όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν...

Στο εμβληματικό αυτό έργο, ο Erich Fromm** εξηγεί αρχικά πώς οι επαναστατικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση, η υπέρμετρη δύναμη του κεφαλαίου και η οικονομική κρίση μεγαλώνουν τα αισθήματα αβεβαιότητας, μοναξιάς και ασημαντότητας του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ η απειλή πολέμου ισχυροποιεί τον φόβο. Στη συνέχεια εστιάζει στους μηχανισμούς άμυνας του ατόμου, που είναι ταυτόχρονα και οι μηχανισμοί διαφυγής του από την ελευθερία: ο ολοκληρωτισμός, η ροπή προς την καταστροφή και ο κομφορμισμός.
Στα πλαίσια αυτής της "λύσης", στην οποία προσφεύγει η πλειονότητα των μελών της κοινωνίας, ο άνθρωπος παύει να είναι ο εαυτός του και υιοθετεί απολύτως τον τύπο της προσωπικότητας που του επιβάλλουν τα πολιτιστικά πρότυπα, η κοινή γνώμη, η κοινή λογική. Έτσι, οι συνειδητοί φόβοι της μοναξιάς και της αβεβαιότητας αντιμετωπίζονται με την ένταξη στο όλον. Όμως, με αυτόν τον τρόπο, το άτομο πληρώνει το τίμημα για την απομάκρυνση του από την αληθινή, θετική ελευθερία, η οποία συνίσταται στην αυθόρμητη δραστηριότητα. Προϋπόθεση του αυθορμητισμού είναι η αποδοχή της προσωπικότητας στο σύνολό της. Βασικές μορφές αυθόρμητης δραστηριότητας είναι η αγάπη και η δημιουργική εργασία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)




*Τίτλος βιβλίου του Erich Fromm: Να Έχεις ή Να Είσαι; (1976)

** Erich Fromm (Erich Fromm, 23 Μαρτίου 1900 - 18 Μαρτίου 1980) ήταν Γερμανός ψυχολόγος,ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος, ανθρωπιστής και φιλόσοφος.

104 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page