top of page

“… αυτό που συνέβη, μου έχει κάτσει στο στομάχι”

Έγινε ενημέρωση: 17 Μαΐ 2023

Μήπως η έκφραση είναι κυριολεκτική;

του Ιάσων Βενετσανόπουλου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


Έχω λιγο πιρετό
Είναι υγιές ένα σώμα, χωρίς να είναι υγιές το πνεύμα, η ψυχή; “Νους υγιής εν σώματι υγιεί, λέει το αρχαίο γνωμικό, θέλοντας να υπογραμμίσει, ότι εάν ο νους, η ψυχή μας δεν είναι υγιής, πώς μπορεί να είναι το σώμα μας;
Η ψυχική υγεία και η σωματική υγεία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Άπαξ και σκεφτούμε το σώμα μας ως μια ολότητα, ένα συνολικό οργανισμό, όπως ένα οικοσύστημα, αμέσως βγάζει νόημα ότι όταν ένα κομμάτι του νοσεί, αμέσως νοσεί το σύνολο του οργανισμού. Όπως ένα μη λειτουργικό συκώτι επηρεάζει όλο τον οργανισμό, με τον ίδιο τρόπο το τραύμα ή η κατάθλιψη τον επηρεάζει. Για παράδειγμα υπάρχουν πλέον επαρκείς επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το άγχος αυξάνει την κορτιζόλη, -ένα είδος ορμόνης- στο σώμα μας, η οποία όταν είμαστε σε χρόνια έκθεση σε αυτήν είναι υπεύθυνη για πολλά σωματικά νοσήματα.
Η επιρροή αυτή εμφανίζεται με διάφορους τρόπους. Μια υγιής ψυχική κατάσταση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, φέρνει αντοχή στις κακουχίες και ως αποτέλεσμα περισσότερη ευεξία, ενώ μια ψυχική υγεία σε ταραχή μπορεί να εκφραστεί με δερματικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα στο στομάχι, στην καρδιά κλπ.
Υπάρχουν γνωστές φράσεις, όπως “το κατέβασε αμάσητο”, “μου σπάει τα νεύρα”, “του κάτσε στο στομάχι”, φράσεις που δεν διαπιστώνουμε πόσο κυριολεκτικές είναι. Αναφέρονται στο πώς αντιδρά το σύνολο του εαυτού μας ψυχή και σώματι σε μία συνθήκη.
Για παράδειγμα αν είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σε συνθήκες όπου μας “σπάνε τα νεύρα“ ή εάν έχουμε βιώσει κάτι στο παρελθόν όπου να παραμένει μέσα σας ακόμα αχώνευτο και βαρύ, φανταστείτε τι μπορεί να προκαλέσει στην σωματική μας υγεία, μια κατάσταση σπασμένων νεύρων ή ψυχικού βάρους. Πώς θα το εκφράσει το σώμα μας;
Έτσι, η παγκόσμια ημέρα υγείας, με φέρνει σε έναν αναστοχασμό του πόσο φροντίζουμε την υγεία ως μια στάση ζωής. Πόσο αλλάζει και πόσο πλουσιότερη γίνεται η έκφραση “πρώτα η υγεία” όταν συμπεριλαμβάνουμε όλα τα ανθρώπινα κομμάτια μας.





72 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page