Στο εδώ και τώρα

Ζούμε σήμερα, μαζί με το χθές, μαζί με το αύριο. Με την συμβουλευτική δρούμε στο τώρα.

Η παιδική ηλικία όπως και κάθε τι που ανήκει στο παρελθόν μελετάται και διερευνάται μέσα απο τον τρόπο που συνεχίζει να υφίσταται και να επηρεάζει το τώρα. Το τώρα είναι η μόνη στιγμή που διαμόρφωνουμε εμπειρίες και άρα την δυνατότητα να διαμορφώσουμε διορθωτικές εμπειρίες προς παλαιότερα τραύματα ή παρερμηνείες.

Όλα ξεκινούν από την σχέση

Με φροντίδα και σεβασμό ο θεραπευτής είναι συνοδοιπόρος στην διαδρομή που θές να κάνεις ανακαλύπτοντας βαθύτερα τον εαυτό σου.

Μια απώλεια, ένα τραυματικό γεγονός, ένας θάνατος, υπέρμετρο άγχος, χάος, φοβίες και ότι άλλο μπορεί να μας κατακλύζει. Μπορεί κάποια να γεννήθηκαν στο μακρινό παρελθόν και άλλα να συμβαίνουν στο παρόν. Την θεραπεία την ξεκινάμε από την ίδια την συνάντηση μας. Αυτό που ακούγεται τόσο απλό και καθημερινό είναι μία απο τις ουσιαστικότερες και θεραπευτικότερες προκλήσεις. Η ίδια η συνάντηση μας και ο τρόπος που θα υπάρξουμε στον κοινό χώρο είτε απο κοντά είτε δικτυακά θα προκαλέσει την θεραπευτική κατάσταση.

Ο κάθε ένας μοναδικός

Ως θεραπευτής είμαι εδώ γιατί θέλω να γνωρίσω εσένα και ότι μοναδικό φέρεις εσύ ως άνθρωπος.

Τα πρόβλημα και οι δυσκολίες που συναντά ο καθένας μας, αν και μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε οι άνθρωποι να κατηγοριοποιούμαστε, ως δίποδο θηλαστικό ζώο. Ταυτόχρονα τα προβλήματα μας είναι μοναδικά με τον ίδιο τρόπο που ο καθένας μας είναι μοναδικός, με τον κυριολεκτικό βιολογικό τρόπο, δεν υπάρχει ένας άνθρωπος ίδιος με έναν άλλο). 

 

Έτσι, υπάρχουν και έχουν γίνει πολλές μελέτες και κατηγοριοποιήσεις σε διαταραχές, ψυχαναγκασμούς, ψυχώσεις και νευρώσεις. Παρόλα αυτά, στη συνεδρία συναντιόμαστε ώστε να τις ανακαλύψουμε από το μηδέν, κρατώντας ως βασική αρχή ότι αυτό που βιώνει ο καθένας είναι ειδικό και μοναδικό . Άρα ο στόχος για αρχή, είναι να αποκτηθεί η γνώση του τι ακριβώς είναι αυτό που χαρακτηρίζει εσένα.

 

Μετέπειτα το τι μπορείς να κάνεις με αυτό και πώς θα συνυπάρξεις μαζί του ή όχι με αυτό.

Ζωή με χαρά

Ξέροντας πως να φροντίζεις εσένα μπορείς να βρεις την χαρά σε κάθε στιγμή.

Η ζωή είναι ένα χάος γεμάτο αντιφάσεις, απρόσμενες εκπλήξεις, αβεβαιότητα, πόνο, φόβο και τέλος πεθαίνεις. Ακούγεται τόσο σκληρό που μάλλον με ανέκδοτο μοιάζει παρά με την πραγματικότητα. Και όμως μέσα σε αυτόν τον ακατανόητο και πολλές φορές αφιλόξενο κόσμο αναζητούμε την ευτυχία και ελπίζουμε σε μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή.  

 

Το πρόβλημα είναι ότι πιστεύουμε ότι αυτές οι δύο πραγματικότητες είναι αδύνατον να συνυπάρχουν. Είτε είσαι απαισιόδοξος, μηδενιστής, ορθολογιστής, στυγνός επαγγελματίας, είτε είσαι φαντασιόπληκτος, ονειροπόλος, πετάς στα σύννεφα… κτλ. 

 

Η έκπληξη είναι ότι αυτές οι δύο αντιφάσεις όντος συνυπάρχουν. Αν και η ζωή πράγματι είναι όλα τα παραπάνω, με την παραδοχή τους, έχεις την δυνατότητα να εξασκηθείς στην αντοχή των δύσκολων συναισθημάτων που κουβαλά η χαώδης κατάσταση από την οποία διακατέχεται η ύπαρξη. Αντέχοντας να εκτίθεσαι σε αυτό που είναι η ζωή αντέχεις και να κάνεις σχέσεις και να συνδέεσαι και να αγαπάς. Η επαφή, η σύνδεση και ως αποτέλεσμα η αγάπη είναι που κάνει την ζωή να αποκτά νόημα, κάνει την ζωή να φωτίζεται από χαρά και ευτυχία.

Τόσο λίγο για τόσο πολύ

Μια ώρα την εβδομάδα που εσύ είσαι ο/η μόνος/η που μετράει

Η συμβουλευτική θεραπεία είναι, αυτή η μία ώρα την εβδομάδα στην οποία συγκεντρώνεσαι απολύτως και εξ ολοκλήρου σε σένα και στον τρόπο που εσύ λειτουργείς. Έτσι, μαθαίνοντας καλύτερα εσένα, αποκτάς την δυνατότητα  να αναπλάθεις και να μεταμορφώνεις τα κομμάτια που εσύ επιλέγεις να μετακινήσεις. Έτσι ώστε τις υπόλοιπες 167 ώρες της εβδομάδας, να μπορείς να είσαι περισσότερο παρών, περισσότερο ζωντανός, περισσότερο δυνατός.

Ο θεραπευτής συμμετέχει

Τώρα, μαζί, για εσένα.

Ο θεραπευτής δεν είναι ένας βουβός απόμακρος ακαδημαϊκός. Αντιθέτως, επικοινωνεί διαρκώς μαζί σου, συμμετέχει και συμβάλει στην αναζήτηση. Σαν συνοδός στέκεται δίπλα σου και βιώνει μαζί σου τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπος. Ένα ταξίδι καθαρά δικό σου, που όμως δεν χρειάζεται να το κάνεις μόνος, αλλά μαζί. Αυτό το μαζί είναι που κάνει το ταξίδι ένα ταξίδι αλήθειας, επίγνωσης και δύναμης.

Η θεραπεία είναι για όλους Ι

Μέσα από την θεραπεία αποκτάς εργαλεία για να μπορείς να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της ζωής αποτελεσματικότερα.

Άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, υπαρξιακές ανησυχίες, και ούτω καθεξής

 

Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που απασχολούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλους τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να τα ζεί κανείς μόνος του. Και δεν χρειάζεται να παραμένει σε αυτά κανείς περισσότερο απο όσο είναι ωφέλιμο. Μέσα από την θεραπευτική σχέση κάθε δυσβάσταχτη κατάσταση γίνεται όχημα για ενδυνάμωση και αντοχή στην απροβλεψιμότητα που είναι η ζώη. Η αντοχή και η επίγνωση όλων των πλευρών της ζωής φέρνει έτσι μεγαλύτερη ευεξία την οποία αξίζει κάθε άνθρωπος. .

Η θεραπεία είναι για όλους ΙΙ

Όπως το σχολείο έτσι και η συμβουλευτική είναι ένα εργαλείο που σε κάνει πλουσιότερο.

Η Ψυχοθεραπεία μέχρι τώρα συνηθίζεται να συνδέεται με βαθιά ψυχικά νοσήματα και πολλές φορές και με την ψυχιατρική. Ενώ αυτό είναι μία πραγματικότητα ταυτόχρονα η Συμβουλευτική έχει αναπτυχθεί με ένα τρόπο που αφορά το ευρύ κοινό.

 

Η αγωνία της ύπαρξης, το άγχος της καθημερινότητας, η δυσκολία της κοινωνικής επαφής, τα εμπόδια επαφής σε μία σχέση, ο φόβος του θανάτου, ο πόνος της απώλειας όταν αγαπημένα μας πρόσωπα πεθαίνουν, η σκληρότητα της αναζήτησης της ελευθερίας μας. Ο κόσμος φαίνεται να αποτελείται από ένα σύνολο από χαώδεις καταστάσεις. Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που αφορούν όλο τον κόσμο. Η Συμβουλευτική δίνει την ευκαιρία, ξεκινώντας από το εδώ-και-τώρα, να αποκτήσει ο καθένας μας εργαλεία να αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του με επίγνωση.

Με σεβασμό προς τον τρόπο του καθενός

Δεν υπάρχει τρόπος στην συνάντηση και την εμπιστοσύνη πέρα από το θάρρος να είμαι απολύτως ειλικρινής και ανοιχτός απέναντι σου.

Καθετί που μας βασανίζει, είτε αυτό είναι άγχος είτε αυτό είναι φοβίες, είτε αυτό είναι κατάθλιψη, κάποια στιγμή μας έσωσε από κάτι. Κάθε μηχανισμός που έχουμε αναπτύξει όσο δυσλειτουργικός και αν φαίνεται τώρα, κάποια στιγμή ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Έτσι μέσα από τη θεραπεία, με σεβασμό προς την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, θα εντοπίσουμε σε ποιο βαθμό παραμένει χρήσιμος και σε ποιο βαθμό πλέον είναι δυσλειτουργικός.

 

Έτσι θα μπορέσει να αντικατασταθεί από ένα νέο λειτουργικότερο τρόπο αντιμετώπισεις των θεμάτων μας και ο προγενέστερος να καταστεί  πεπερασμένος. 

Όλα τα παραπάνω κείμενα προκύπτουν από προσωπική μελέτη και εμπειρία. Σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε πλήρη οδηγό των θέσεων της Συμβουλευτική.